World Wide Web
Web olarak da bilinen World Wide Web, web sunucularında depolanan ve internet üzerinden yerel bilgisayarlara bağlanan web siteleri veya web sayfaları topluluğudur. Bu web siteleri metin sayfaları, dijital görüntüler, sesler, videolar vb. İçerir. Kullanıcılar bu sitelerin içeriğine bilgisayar, dizüstü bilgisayar, cep telefonu vb. Cihazlarını kullanarak internet üzerinden dünyanın herhangi bir yerinden erişebilirler. WWW, internet ile birlikte cihazınıza metin ve medya alınmasını ve görüntülenmesini sağlar.
Birçok insan internetin ve World Wide Web ‘in aynı şey olduğunu düşünüyor. Yakından bağlantılı olsalar da, bunlar çok farklı sistemlerdir. İnternet, birbirine bağlı devasa bir bilgisayar ağıdır. World Wide Web (kısaca ’www‘ veya ’web’), bu bilgisayar ağında bulunan bir web sayfaları topluluğudur. Web tarayıcınız web’e erişmek için interneti kullanır. Bu yüzden okuldan eve gelip internete girmek istediğinizde, gerçekten şunu söylemelisiniz, ‘World Wide Web’in bazılarına bakabilir miyim?’.
World wide web, interneti sadece bilim insanlarına değil herkese açtı.
Dünyayı daha önce mümkün olmayan bir şekilde birbirine bağladı ve insanların bilgi almasını, paylaşmasını ve iletişim kurmasını çok daha kolaylaştırdı. İnsanların çalışmalarını ve düşüncelerini sosyal paylaşım siteleri, bloglar ve video paylaşımı yoluyla paylaşmalarına izin verdi.
World Wide Web’in evrimi
Web ilk oluşturulduğundan beri çok değişti. İlk web siteleri, çevrimiçi kitaplar veya dergiler gibi basit kelimelerden ve resimlerden oluşan basit sayfalardan oluşuyordu. Çoğu kişi kendi web sayfalarını oluşturamadı. O zamanlar, bir web sayfası yapmak için elle HTML kodu yazmanız gerekiyordu. Web gelişmeye başladıkça, insanlar daha fazla iletişim kurmaya ve paylaşmaya başladı. Sosyal ağ sitelerini ve blogları kullandılar. Web’de kendi içeriğinizi oluşturmak ve paylaşmak çok daha kolay hale geldi. Bu yeni web türü Web 2.0 olarak tanındı. İnternet bugün hala değişiyor. Arama motorları bilgiyi okuma, anlama ve işleme konusunda daha iyi hale geldi. İstediğimiz içeriği bulmanın akıllıca yollarını buldular ve hatta ilgimizi çekebilecek başka şeyler de gösterebilirler.
Web’in yapı taşları html’de biçimlendirilen ve “köprü metni” veya köprü adı verilen bağlantılarla bağlanan ve HTTP tarafından erişilen web sayfalarıdır. Bu bağlantılar, kullanıcıların istenen bilgilere hızlı bir şekilde erişebilmeleri için ilgili bilgi parçalarını birbirine bağlayan elektronik bağlantılardır. Köprü metni, metinden bir sözcük veya tümcecik seçme ve böylece söz konusu sözcük veya tümcecikle ilgili ek bilgi sağlayan diğer sayfalara erişme avantajı sunar.
Bir web sayfasına Tekdüzen Kaynak Konum Belirleyicisi (URL) adı verilen çevrimiçi bir adres verilir. Belirli bir URL’ye ait belirli bir web sayfası koleksiyonuna web sitesi adı verilir, örn. www.facebook.com, www.google.com , vb. Yani, World Wide Web, sayfaları dünya çapında birden fazla sunucuda depolanan devasa bir elektronik kitap gibidir. Küçük web siteleri tüm Web sayfalarını tek bir sunucuda saklar, ancak büyük web siteleri veya kuruluşlar web sayfalarını farklı ülkelerdeki farklı sunuculara yerleştirir, böylece bir ülkenin kullanıcıları sitelerini aradıklarında bilgileri en yakın sunucudan hızlı bir şekilde alabilirler.
HTML (Köprü Metni Biçimlendirme Dili) Web için yayımlama biçimi. Belgeleri biçimlendirme ve diğer belgelere ve kaynaklara bağlanma yeteneğini içerir.
URL (Tekdüzen Kaynak Bulucu) URL, web’deki her kaynağa özgü bir tür ‘adres’ dir. Bir web sayfasının veya resim dosyasının adresi olabilir.
HTTP (Köprü Metni Aktarım Protokolü), HTML belgelerinin ınternet üzerinden tarayıcılar ve web sunucuları arasında istenmesini ve iletilmesini sağlar.
Web Sunucusu, HTTP kullanarak internet üzerinden erişilebilen dosyaların depolandığı bir bilgisayardır.
Taha Gezay
SEO Uzmanı / Writer