SSL Sertifikası Nedir? Web Siteleri Neden İhtiyaç Duyar! 2021

You are currently viewing SSL Sertifikası Nedir? Web Siteleri Neden İhtiyaç Duyar! 2021

SSL Sertifikası Nedir? Web Siteleri Neden İhtiyaç Duyar! 2021

Her zamanki websitenizi açıyorsunuz, Her şey normal eskisi gibi fakat biraz daha dikkatli baktığınız da web siteniz yüklenirken bir hata mesajı alıyorsunuz. “Bağlantınız güvenli değil” tarayıcınız size bağırıyor! (Tamam, sadece çığlık attığını hayal edin). BU DA NE BÖYLE!

Temmuz 2019 yılından beri Google SSL sertifikası olmayan sitelere “Güvenli Değil” damgası vuracağını zaten açıklamıştı. Hata mesajı, ya hiç SSL sertifikanız olmadığının ya da sahip olduğunuzda bir şeylerin ters gittiğinin bir işaretidir.

SSL sertifikası Nedir?

Bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve şifreli bir bağlantı sağlayan dijital bir sertifikadır. Bir web sunucusu ve web tarayıcısı arasında şifreli bağlantı oluşturan bir güvenlik protokolü olan SSL‘nin açılımı Güvenli Yuva Katmanıdır. Bu işlevlerin her ikisi de, web sitesini ele geçirmek veya ziyaretçilerinizin ödeme işlemi sırasında veya bir formda verdiği bilgileri ele geçirmek isteyebilecek bilgisayar korsanlarını engellemek için önemli güvenlik önlemleridir.

SSL sayesinde server ile alıcı iletişimi esnasında verilerin şifrelenerek yapılması işlemidir. En bilinen kullanımı ise, web sitesindeki veri alışverişi esnasında, server ile internet tarayıcısı arasındaki iletişimi şifrelenmesidir.

Bir web sitesini her görüntülediğinizde, web sitesinin bulunduğu sunucu ve kullandığınız tarayıcı, bulunduğunuz web sayfasını görüntülemek için birlikte çalışır. SSL, ikisi arasındaki bağlantıda oluşan bir şifreleme türüdür. Bir web tarayıcısı, web sitesinin kimliğini doğrulamak için sitedeki SSL sertifikasının nasıl okunacağını bilir ve SSL şifrelemesi, sunucu ile tarayıcı arasında paylaşılan herhangi bir bilginin, üçüncü şahısların erişemeyeceği şekilde şifrelenmesini sağlar.

SSL Sertifikası Hangi Bilgileri İçerir?

Bir tarayıcının ihtiyaç duyduğu bilgileri iletmek için SSL sertifikaları, web sitesinin doğrulanmasına yardımcı olan bilgiler içerir. Hangi belirli bilgilerin yer aldığı, aldığınız SSL sertifikasının türüne göre değişir, ancak genellikle şunları içerir:

  • Web sitesinin alan adı
  • SSL sertifikasının verildiği kişi veya kuruluş
  • Bunu sağlayan sertifika yetkilisi ve dijital imzası
  • Sertifikanın düzenlendiği tarih ve geçerliliğinin sona erdiği tarih
  • Sertifikanın, verileri şifreleme ve şifre çözme denkleminin yarısı olan ortak anahtarı. Diğer yarısı olan özel anahtar ise gizli tutulur.

Web Sitenizin Neden Bir SSL’ye İhtiyacı Var?

Bir SSL sertifikası, ödemeleri işleyen e-Ticaret web siteleri için uzun zamandır gerekliydi, ancak şimdi her tür web sitesi için bulundurulması bekleniyor. Yukarıda da belirttiğimiz özellike işletlemer için nerede ise zorunluluk demek zira Google SSL sertifikası olmayan websitelerine “Güvenli Değil” damgası vuruyor. Buda işletmeri mecbur bırakıyor diyebiliriz. Web sitenizin bir SSL sertifikasına sahip olduğundan emin olmak birkaç ana nedenden dolayı buna değer.

1. SSL sertifikaları güvenliği artırır

SSL sertifikasının temel amacı web sitenizi daha güvenli hale getirmektir. Bu, aşağıdakiler gibi hassas bilgileri toplayan her tür web sitesi için özellikle önemlidir:

  • Müşterilerin kredi kartı bilgilerinin yanı sıra ad ve adres gibi ayrıntıları sağlamasını gerektiren e-ticaret web siteleri
  • Hastalarla özel verileri isteyen ve paylaşan tıbbi web siteleri
  • Kullanıcıların gizli kalması gereken parolalar oluşturacağından, oturum açma gerektiren herhangi bir web sitesi
  • Özellikle soyadı, telefon numarası, doğum tarihi veya kişinin nerede yaşadığı gibi kişisel bilgileri isterse, insanlardan doldurmalarını istedikleri bir formu olan herhangi bir web sitesi

Tüm bu bilgiler, bir bilgisayar korsanının araya girmesi durumunda ziyaretçilerinize karşı kolayca kullanılabilir. Ziyaretçilerinizi güvende tutmak için şifreleme sağlamak çok önemlidir.

2. SSL sertifikaları ziyaretçilerin güvenini kazanır

Ziyaretçileri güvende tutmak ahlaki açıdan yapılacak doğru şeydir, ancak aynı zamanda işletmenizin ziyaretçilerinizin güvenini kazanmasına da yardımcı olur. Çoğu bilgili internet kullanıcısı artık SSL sertifikasına sahip bir sitenin işaretlerini nasıl tanıyacağını biliyor (bunun adını bilmeseler bile). İnsanların markanıza bilgi vermede veya web siteniz üzerinden alışveriş yapma konusunda kendilerini rahat hissetmelerini istiyorsanız, önce güvenilir olduğunuzu kanıtlamanız gerekir ve SSL bunu yapmanın en iyi yollarından biridir.

3. SSL Sertifikaları SEO’yu artırır (arama motoru optimizasyonu)

Bir SSL sertifikanız olduğunda, web siteniz URL’nin önünde HTTP yerine HTTPS göstermeye başlar. Google, HTTPS’nin bir sıralama faktörü olduğunu açıkça söyledi . SEO için harika içerik oluşturmak veya bağlantılar oluşturmak kadar güçlü olmayabilir , ancak yine de önemlidir. Google’da bulunmayı önemsiyorsanız, SSL sertifikasına sahip olmak önemlidir. 

3. SSL sertifikaları, ziyaretçileriniz için korkutucu hata mesajlarını önler

Çoğu tarayıcı, kullanıcıları doğrudan geçerli bir SSL sertifikası olmayan bir web sitesine götürmez. Bunun yerine, sitenin güvenli olmadığı konusunda onları uyaran korkutucu bir hata mesajı görürler. Bu hata sayfalarının çoğu, yine de siteye devam etme seçeneğini içerecek, ancak insanların (haklı olarak) veri gizliliği ve kimlik hırsızlığı konusunda ne kadar endişeli oldukları konusunda – neden böyle korkunç bir uyarı gördükten sonra devam etsinler? Bir SSL sertifikası olmadan, siteye ulaşmadan önce çok sayıda ziyaretçi kaybedebilirsiniz.

ssl sertifikası olmayan web sitesi için hata mesajı örneği

3 Farklı SSL Sertifikası türü vardır

Artık her tür web sitesinin bir SSL sertifikası alması en iyisi olsa da, ziyaretçilerinizin sağlayacağı bilgi türüne bağlı olarak bir web sitesinin ne kadar güvenliğe ihtiyaç duyduğu konusunda hala biraz çeşitlilik var. Bu nedenle, her biri farklı bir güvenlik düzeyi sunan üç tür SSL sertifikası arasından seçim yapabilirsiniz.

  • Etki alanı doğrulanan (DV) . DV sertifikaları sitenin kime ait olduğunu doğrular. Uygun fiyatlıdırlar ve elde edilmesi kolaydır, ancak aynı zamanda en düşük güvenlik seviyesini sunarlar. Web siteniz basitse ve kullanıcılardan herhangi bir hassas bilgi istemiyorsa, bu sertifika ile bir SSL’nin en temel avantajlarından yararlanabilirsiniz.
  • Organizasyonel olarak doğrulanmış (OV) . Bir OV sertifikası için, sertifikayı veren Sertifika Yetkilisi (CA), kuruluşunuzun ve etki alanı doğrulamanızın meşru olup olmadığını kontrol eder. DV sertifikası almaktan daha maliyetli ve daha uzun sürer, ancak aynı zamanda daha fazla güvenlik sunar.
  • Genişletilmiş doğrulama (EV) . Web siteniz finansal bilgiler gibi hassas verileri işliyorsa, EV, gidilecek en iyi SSL sertifikası türüdür. Bir EV almak için CA, işin daha kapsamlı bir incelemesini gerçekleştirir; bu, diğer iki tür sertifikanın alınmasının daha uzun sürdüğü ve daha pahalı olduğu anlamına gelir. Ancak hassas veriler için ihtiyacınız olan güvenlik düzeyini sunar.

Web Sitemin SSL Sertifikası Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Web sitenizin geçerli bir SSL sertifikasına sahip olup olmadığını kontrol etmenin en kolay yolu, onu çevrimiçi duruma getirmek ve tarayıcıdaki adres çubuğuna bakmaktır. İki ana şey görmek istersiniz:

  • URL’nin başındaki https harfleri
  • URL’nin solundaki küçük bir kilit simgesi

 

 

Sizinde yeni bir web sitesine mi ihtiyacınız var?

Hemen Sizi Arayalım ve teklif verelim.

 

Ramazan GÖKSU

IT Constultant & Wordpress Developer & SEO Expert